COLUMN EN HANDLEIDING

Ik denk dat er duizenden mensen in Nederland zijn die net als ik stapelgek worden van de combinatie hitte, muggen, zolder en dakramen. Net als ik slapen zij op zolder, het warmste plekje van het huis. Net als ik hebben zij gekozen voor dubbele Velux-ramen, aangestoken door aantrekkelijke foto’s in woontijdschriften (“Geef je zolder een make-over!”). En net als ik zijn zij tot de ontdekking gekomen dat geen enkel muggenhor past op grote, dubbele Velux-ramen. Al deze mensen moeten kiezen tussen slapen met het raam open (lekker koel, met muggen) of met het raam dicht (verzengend heet, zonder muggen). Zelf kies ik knarsentandend voor slapen met het raam dicht. Maar nu is er een oplossing. Zo simpel, en toch zo ingenieus!

Twee jaar lang sliepen wij ’s zomers met de ramen dicht. Twee jaar lang zocht ik tevergeefs naar muggenhorren voor dubbele Velux-ramen. Maandenlang dacht ik na over een oplossing en vandaag is de oplossing een feit:

Zelfgemaakt, van vitrage en klittenband. En het raam kan gewoon open en dicht. Het concept is simpel: voor elk dakraam knip je twee rechthoekige driehoeken en één rechthoek (zie afbeelding) uit een lap vitrage. Je bevestigt klittenband op het textiel, je naait de drie stukken textiel aan elkaar, bevestigt klittenband op het raam en op de kozijnen, en klaar ben je. Fluitje van een cent zou je zeggen, maar in de praktijk komt er nog aardig wat denkwerk aan te pas. Daarom hier een paar tips.

Tip 1 | Kies het goede raam

Deze constructie werkt alleen bij het uitzettuimelvenster van Velux. Daarbij klapt het volledige raam open naar buiten. Het werkt niet bij het gewone tuimelvenster, waarbij de bovenkant van het raam naar binnen klapt.

Tip 2 | Klittenband bestellen

Klittenband bestaat uit haakjesband (de harde kant) en lusjesband (de zachte kant). Haakjes- en lusjesband moet je apart bestellen. Kies voor haakjesband met een plakstrip en voor lusjesband zonder plakstrip. Ik gebruikte wit klittenband van 2 centimeter breed.

Meet op hoeveel meter klittenband je nodig hebt. Aan drie zijden van het raam komen stroken klittenband, namelijk aan de beide zijkanten en aan de onderkant. De stroken komen zowel op het raam (het beweegbare deel) als op het kozijn (het vaste deel). Aan elke kant komen dus twee stroken: een op het raam en een op het kozijn.

Stel dat het raam 151 centimeter lang is en het kozijn 152 centimeter lang (zoals bij mij), en stel dat de breedte van het raam 85 centimeter is, dan bestel je dus (151 x 2) + (152 x 2) + (85 x 2) = zeg 7,5 meter klittenband haakjes plus 7,5 meter klittenband lusjes. Maar bestel voor de zekerheid 10 procent extra.

Heb je dubbele Velux-ramen? Dan bestel je de dubbele hoeveelheid. In mijn geval 16 meter haakjes en 16 meter lusjes. Of nog wat meer om het zekere voor het onzekere te nemen. Ik bestelde bij de Klittenbandwinkel en was daar tevreden over.

Tip 3 | Vitrage wassen

Als je oude vitrage gebruikt (de mijne was afkomstig van een oud muskietennet dat ooit is gemaakt in Zambia), was ‘m dan eerst even met speciaal wasmiddel voor witte vitrage. Zo wordt hij weer spierwit. Ik was tevreden over Vitrage Wit van Dr. Beckmann.

Tip 4 | Klittenband op raam en kozijnen bevestigen

Klittenband komt dus in twee soorten: haakjesband (de harde kant) en lusjesband (de zachte kant). De harde kant komt op de ramen en de kozijnen. De zachte kant komt op het textiel. Plak het haakjesband zoveel mogelijk aan de buitenkant van het raam (bovenkant plaatje) en zo veel mogelijk aan de onderkant van de kozijnen (onderkant plaatje):

Tip 5 | Textiel opmeten en knippen

Inmiddels heb ik voor twee uitzettuimelramen muskietennetten gemaakt. Ik snap nu wat het handigst werkt. Begin met de zijkanten, dus de driehoeken. Als je zuinig wilt doen met je stof, knip je meteen een driehoek (zie plaatje links). Maar zelf vind ik het handiger om eerst een rechthoek te knippen en die daarna, als hij ophangt, op maat te knippen. Zo heb je altijd de hoek goed (zie plaatjes bij tip 7). Dus we gaan eerst een rechthoek knippen (plaatje rechts).

a = hoever je het raam open wilt kunnen doen + 10 cm
b = lengte raam + 10 cm
c = lengte kozijn + 10 cm,
d = breedte kozijn + 10 cm

Knip dus eerst een rechthoek van breedte a en lengte b.

Tip 6 | Klittenband aan rechthoek naaien

De zachte kant van het klittenband (lusjesband) komt op het textiel. Er zijn vast honderden manieren om het band aan het textiel te bevestigen, maar ik naaide het klittenband aan één kant vast aan de vitrage. Daarna sloeg ik het klittenband om en naaide ik de andere kant vast. Allemaal met rechte steek:

Tip 7 | Rechthoek ophangen en op maat knippen

Nu is de bovenkant van de zijkant klaar. Je kunt de rechthoek nu ophangen. Daarna knip je de onderkant precies op maat schuin af. Reken weer 10 centimeter extra. Je hebt nu een driehoek. Het begint al ergens op te lijken!

Tip 8 | Klittenband aan onderkant driehoek bevestigen

Dit vond ik een lastige. Aan welke kant moet je het klittenband nu vastnaaien om goed uit te komen? De vuistregel: allebei de zachte lusbanden (aan de bovenkant en de onderkant van het net) moeten uiteindelijk aan dezelfde kant van het textiel komen. Maar omdat je het klittenband halverwege omvouwt (zie tip 6), moet je het eerst aan de andere kant van het textiel vastzetten, dus niet de kant waar het bovenste klittenband al zit. Visueel-ruimtelijk komt het erop neer dat je het lusjesband aan de binnenkant van het raam vastnaait.

Tip 9 | De andere driehoek knippen en naaien

De eerste driehoek hangt nu op. Nu kun je de andere driehoek knippen en naaien. Dit is van hetzelfde laken een pak, behalve dat je het in spiegelbeeld doet. Eerlijk gezegd raakte ik hier zelf het spoor enigszins bijster, want aan welke kant komt het onderste lusjesband? Ook hier geldt weer: eerst naai je het band vast aan de binnenkant van het raam, dus aan de kant waar je staat als je naar buiten kijkt. En dan omvouwen en nogmaals vastnaaien, zodat het aan dezelfde kant komt als het bovenste lusjesband.

Tip 10 | De onderkant

De rest is makkelijk. Knip het vierkante middenstuk uit (zie het plaatje bij tip 5) en zet er aan de boven- en onderkant lusjesband aan vast. Hang nu alle drie de stukken textiel aan het raam: twee driehoeken en een rechthoek. Speld vervolgens af waar je ze aan elkaar gaat naaien. Naai ze aan elkaar met rechte steek en werk het af met zigzagsteek.

En nu lekker slapen. Met open raam, zonder muggen!