Ik heb een dochter van tien die ervan houdt om buiten te zijn. Ze is intelligent en leergierig, ze leest graag en goed, maar ze houdt niet van school en niet van zitten. Ze wil in de natuur zijn: beestjes zoeken, zaadjes in de grond stoppen, avonturieren, klimmen, kayakken, timmeren, en hutten bouwen. Als ze groot is, wil ze biologie studeren met als specialisatie animal behaviour. Ze wil natuurbeschermer worden of scheikundige. Maar om dat te bereiken moet ze eerst tien jaar op school zitten, eerst op de middelbare school en daarna op een vervolgopleiding. Ik betreur dat. Ik vind dat ze moet leren schrijven en rekenen en vreemde talen leren spreken en al die andere dingen. Maar ik zou het fantastisch vinden als ze dat zou kunnen leren op een school waar ze ook kan hutten bouwen, beestjes zoeken en tuinieren. Een school met bos en water in de achtertuin. Een school die niet op schoolreis gaat naar de Efteling, maar naar de Wadden. Ik ben op zoek naar een natuurschool.
Wat stel ik me daar dan bij voor, een natuurschool? Nou, een school met speciale aandacht voor natuur, milieu en de grote vragen die hiermee samenhangen. Een school waar vlinderonderzoek en vogels tellen deel uitmaken van het curriculum. Een school die leerlingen stimuleert om mee te denken over klimaatverandering, waterkwaliteit, overbevissing en overbevolking. Een school die wekelijks natuurexcursies organiseert: wadlopen, wilgen knotten, bodemonderzoek, landschappen fotograferen. Een school met een eigen moestuin en een eigen laboratorium.
Veel scholen in Nederland zijn zich aan het specialiseren en profileren. Naast het klassieke gymnasium (speciale aandacht voor klassieke talen), kennen we inmiddels het technasium (speciale aandacht voor bètavakken) en het entrepenasium (speciale aandacht voor ondernemen). Ook zijn er scholen met speciale aandacht voor sport (sportklassen), kunst en cultuur (kunstklassen) of muziek (MuziekPlusklassen). Is er dan geen enkele school met speciale aandacht voor natuur en milieu? Een naturasium, zogezegd? Jawel! Zeven Nederlandse basisscholen hebben zich geprofileerd als BiologiePlusSchool. Dit is onder andere terug te zien in de faciliteiten. Zo heeft Basisschool De Meander (Sauwerd) een zogenaamde Makkelijke Moestuin. Daltonschool Neptunus (Amsterdam) heeft een daktuin, een kas, een weerstation en een bijenkast. Basisschool Sint Albertus (Loosbroek) spant de kroon met een stal, een moestuin, een insectenhotel en een kinderboerderij. Naast deze school ligt bovendien een educatief centrum met slangen, spinnen, leguanen en andere reptielen. Een droom voor mijn dochter.
Alleen jammer dat de BiologiePlusScholen alleen basisscholen zijn. Voor zover ik kan nagaan er is geen enkele middelbare school in Nederland die zich profileert als ‘natuurschool’. Ook vind ik nergens een ‘natuurklas’. Zou dit gezien worden als te soft? Te eenzijdig? Te links?
Hoe dan ook, het is een feit dat leerlingen met een specifieke interesse in natuur en milieu op dit moment alleen terecht kunnen bij de ‘groene’ vmbo- en mbo-opleidingen. Mooie scholen voor leerlingen die aan de slag willen als dierenartsassistent, veehouder of bloemstylist. Maar voor havo-/vwo-leerlingen is er niets. Welke school springt in het gat?
FOTO: Scholieren van de Sacajawea Middle School in Washington State.
januari 16, 2017 op 11:50 am
En ben je nog wijzer geworden? Ik ben in mijn zoektocht met precies hetzelfde bezig…met hartelijke groet Rogier
januari 16, 2017 op 12:52 pm
Helaas… We kijken nu naar SVPO, Vinse School, DENISE, Spinoza 21st en Cartesius 2 in Amsterdam… Onze kinderen zaten eerder op een fantastische internationale school in Tanzania die wel veel aandacht besteedde aan de grote vraagstukken van deze tijd. Dat is inherent aan het internationale onderwijsprogramma IB (www.ibo.org). Motto: Education for a better world.
oktober 15, 2022 op 2:46 pm
Welke internationale school was dit in Tanzania? Ik ben geïnteresseerd ☺️
Mijn zoontje zei vanmorgen dat hij precies wat jij beschrijft zo graag zou willen. Een natuurschool.
oktober 15, 2022 op 4:59 pm
Dat was de International School of Tanganyika (IST) in Dar es Salaam.
juli 13, 2017 op 4:36 pm
Naar zo,n school ben ik voor mijn zoon op zoek. Helaas idd alleen vmbo, niks voor havo/vwo…… waarom niet?
Wij kijken nu naar een school in de buurt waar wij goede ervaring mee hebben op sociaal vlak of svpo in Utrecht.
Maar een “natuurschool” zou ons/zijn ideaal zijn.
februari 13, 2018 op 3:49 pm
ah fantastisch als dat nu eens zou bestaan! ik zou er zelfs graag voor verhuizen als ze dat zouden hebben. ik droom er zelf al jaren over!
het zou nog leuker zijn dat de universiteit ook in hetzelfde gebouw zou zitten als de middelbare school. weer een enge overgang minder!
juni 14, 2019 op 7:25 pm
Goed nieuws! Sinds kort bestaan er Eco-scholen. Ik las erover in Trouw, de groenste krant van Nederland. Citaat: “Leren voor Morgen is een organisatie die duurzame ontwikkeling meer aan bod wil laten komen in het basis- en voortgezet onderwijs. (…) Het internationale predicaat van Eco-school krijg je niet zomaar. Een school moet eerst van tien onderwerpen (zoals watergebruik, afval en energie) in kaart brengen wat er gebeurt. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door leerlingen. Er moet daarnaast een plan zijn met duurzame ambities en projecten, en een controleur komt kijken hoe het ervoor staat. Een school kan eerst een bronzen certificaat krijgen, dan zilver en het hoogst haalbare is de Groene Vlag.”
Het is een goed begin. Nu nog de natuurexcursies, de moestuin, het laboratorium en de denktanks.
september 29, 2022 op 11:25 am
Meer tijd doorbrengen in de natuur is niet alleen goed voor ‘natuurkinderen’. Het is goed voor alle kinderen. Onderzoek wijst uit dat kinderen die minstens twee uur per week in de natuur doorbrengen minder last hebben van paniekaanvallen, aandachtsstoornissen, depressie en obesitas. Kinderen die meer tijd doorbrengen in de natuur zijn gezonder, meer geconcentreerd, socialer, veerkrachtiger, creatiever en innovatiever. Het staat allemaal in dit artikel: https://www.natuurpunt.be/nieuws/hoe-het-wilde-kind-de-natuur-kan-redden-20190911